Ostrosłup czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
fiolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 paź 2008, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup czworokątny

Post autor: fiolek »

Ostrosłup czworokątny, którego podstawą jest kwadrat o boku 4m ma dwie przyległe ściany boczne prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Pozostałe dwie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45. Wyznacz cosinus kąta, jaki tworzy najdłuższa krawędź boczna ostroslupa z płaszczyzną podstawy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrosłup czworokątny

Post autor: anna_ »


Sciany prostopadłe do podstawy to ABE i ADE
(kąty zaznaczone na zielono są proste, te czerwone mają po \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\) )
Trójkąt ABE jest równoramienny, więc

\(\displaystyle{ |AE|=|AB|=4 cm}\)

Obliczam przekątną podstawy
\(\displaystyle{ |AC|=|AB| \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ |AC|=4 \sqrt{2} cm}\)

Obliczam |EC|
\(\displaystyle{ |EC|^2=|AC|^2+|AE|^2}\)
\(\displaystyle{ |EC|^2=32+16}\)
\(\displaystyle{ |EC|^2=48}\)
\(\displaystyle{ |EC|= \sqrt{48}}\)
\(\displaystyle{ |EC|=4 \sqrt{3} cm}\)

Obliczam \(\displaystyle{ cos\alpha}\)

\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{|AC|}{|EC|}}\)

\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{4 \sqrt{2} }{4 \sqrt{3} }}\)

\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }}\)

\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \sqrt{6} }{3 }}\)
ODPOWIEDZ