Graniastosłup prwidłowy czworokatny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zarzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 gru 2008, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko

Graniastosłup prwidłowy czworokatny

Post autor: zarzka »

Witam;)
Dostałam takie zadanie i nie wiem czy dobrze je zrobiłam .
W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna tego graniastosłupa wynosi 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstwy pod katem 60 *.Oblicz Ppc i V tego graniastosłupa i sinus kata zawartego między przekatną ściany bocznej a płaszczyzna podstawy.
Moje wyniki to
V=108 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Ppc=36(1+2 \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\))
Sin \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{13} }{ \sqrt{14} }}\)
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Graniastosłup prwidłowy czworokatny

Post autor: Natasha »

Wszystko jest dobrze wg mnie:)
ODPOWIEDZ