Zad 1.
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma 9cm, a wysokosc sciany boocznej ma 3 pierwiastki z 3. Oblicz kat nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny.
Zad 2.
W ostroslupie prawdilowym czworokatnym krawedz boczna ma 4cm. oblicz pole calkowite jesli kat nachylenia krawedzi bocznej do podstawy ma: a) 3o stopni b) 45 stopni c) 60 stopni.
Zad 3.
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym oblicz Pole pow. jesli: a) wysokosc sciany bocznej ma 7cm b) krawedz boczna ma 5cm. c) wysokosc ostrslupa ma 3 pierw. z 3.
Dziekuje wam bardzo bardzo Sama bym rozwiazala ale musze sie przygotowac do sprawdzianu z innego materialu :/
Ostrosłupy, 3 zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Ostrosłupy, 3 zadania.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2008, o 18:00 przez xx_sourlime, łącznie zmieniany 1 raz.
- funky97
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Ostrosłupy, 3 zadania.
zad.1
\(\displaystyle{ a= 9 cm}\)
\(\displaystyle{ h=}\)\(\displaystyle{ 3\sqrt{3} cm}\)
\(\displaystyle{ \alpha = ?}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\)\(\displaystyle{ \times}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{3 \sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ cos}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha =30^{o}}\)
\(\displaystyle{ a= 9 cm}\)
\(\displaystyle{ h=}\)\(\displaystyle{ 3\sqrt{3} cm}\)
\(\displaystyle{ \alpha = ?}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\)\(\displaystyle{ \times}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{3 \sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ cos}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha =30^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz