w stozek wpisano walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

w stozek wpisano walec

Post autor: woznyadam »

W stozek ktorego tworzaca ma dlugosc \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) a kat rozwarcia ma miarę \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\) wpisano walec. Wysokość tego walca ma 3 krotnie wieksza dlugosc niz jego promien podstawy. Oblicz V i P powierzchni bocznej walca.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

w stozek wpisano walec

Post autor: Justka »

AU
AU
kuub.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 57 razy
Wykorzystując podany kąt oraz to, że promień podstawy walca jest 3 razy krótszy od jego wysokości mamy:
\(\displaystyle{ sin60^0=\frac{3x}{a}}\) oraz \(\displaystyle{ cos60^0=\frac{x}{b}}\), gdzie \(\displaystyle{ a+b=6\sqrt{3}}\), czyli:
\(\displaystyle{ 2x\sqrt{3}+2x=6\sqrt{3} \iff x=\frac{6\sqrt{3}}{2+2\sqrt{3}}}\)

I teraz wystarczy podstawić pod wzór:
\(\displaystyle{ V=\pi x^2 H}\) ,gdzie \(\displaystyle{ H=3x+x\sqrt{3}}\) oraz \(\displaystyle{ P_{pb}=2\pi r H}\)
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

w stozek wpisano walec

Post autor: woznyadam »

a gdzie na tym rysunku bedzie a i b ?
ODPOWIEDZ