Oblicz objetość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 22 maja 2008, o 14:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: jelcz
- Podziękował: 1 raz
Oblicz objetość ostrosłupa
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kwadrat podstawy, kwadrat wysokości i kwadrat krawędzi bocznej tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz objętość ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz objetość ostrosłupa
Przyjmując, że ,,kwadrat podstawy" to kwadrat krawędzi podstawy, mamy :
ciąg : \(\displaystyle{ a^2}\); \(\displaystyle{ h^2=a^2+3}\); \(\displaystyle{ b^2=a^2+6}\) (do tego Pitagoras w znalezionym trójkącie prostokątnym)
ciąg : \(\displaystyle{ a^2}\); \(\displaystyle{ h^2=a^2+3}\); \(\displaystyle{ b^2=a^2+6}\) (do tego Pitagoras w znalezionym trójkącie prostokątnym)