Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi.
Proszę o szybką odpowiedź, bo muszę mieć to zadanie na jutro. Dziękuję z góry
sześcian
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
sześcian
dług przekątnej d szcześcianu o boku a wyraża się wzorem \(\displaystyle{ d=a\cdot \sqrt{3}}\)
obliczasz więc a z równania:
\(\displaystyle{ a+2 = \sqrt{3}\cdot a}\)
obliczasz więc a z równania:
\(\displaystyle{ a+2 = \sqrt{3}\cdot a}\)