AD.1
Prostopadłoscian o podstawie kwadratu przecieto płaszczyzną przechodzącą przez jeden z wierzchołków podstawy otrzymując w przekroju romb o kącie ostrym alfa. Wyznacz kosinus kąta nachylenia tej płaszczyzny do plaszczyzny podstawy prostopadłosćianu.
Ad.2
Sześcian podzielono płaszczyzną przechodzacą przez krawędź podstawy na dwie bryły z których jedna ma pięć ścian a druga sześć. Pole powierzchni całkowitej tej bryły, ktora ma piec ścian jest równa połowie pola powierchni sześcianu. Oblicz tangens kąta bachylenia płaszczyzny dzieloącej sześcian do płaszczyzny podstawy
Jeśli chodzi o zadanie 1 to proszę narazie tylko o rysunek.
Odnosnie drugiego to również o rysunek i pomoc w obliczeniach
Pozdrawiam
Przekroje wielościanów
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekroje wielościanów
1.
2. Mam skopiowaną krótką podpowiedź (bez rysunku), kiedyś robiłem to zadanie; wklejać ?
[edit] Wklejam :
2. Pole pięciościennej to (\(\displaystyle{ a}\) - krawędź sześcianu):
\(\displaystyle{ P_5=a^2+2\cdot 0,5{{a^2}\over {tg\alpha}}+{{a^2}\over {sin\alpha}}+{{a^2}\over{tg\alpha}}}\)
Z podanego (i danych zadania) wyznaczyć np. \(\displaystyle{ sin\alpha}\) a potem to co trzeba.
2. Mam skopiowaną krótką podpowiedź (bez rysunku), kiedyś robiłem to zadanie; wklejać ?
[edit] Wklejam :
2. Pole pięciościennej to (\(\displaystyle{ a}\) - krawędź sześcianu):
\(\displaystyle{ P_5=a^2+2\cdot 0,5{{a^2}\over {tg\alpha}}+{{a^2}\over {sin\alpha}}+{{a^2}\over{tg\alpha}}}\)
Z podanego (i danych zadania) wyznaczyć np. \(\displaystyle{ sin\alpha}\) a potem to co trzeba.