Prostopadłoscian prawidłowy o podstawie kwadratu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 9 maja 2008, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 39 razy

Prostopadłoscian prawidłowy o podstawie kwadratu

Post autor: Stary »

Witam,
Podstawą prostopadłoscianu \(\displaystyle{ ABCDA'B'C'D'}\) jest kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\), a odcinki \(\displaystyle{ AA',BB'}\)itd sa krawędziami bocznymi. Oblicz odległosć punktu \(\displaystyle{ B'}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ ACD'}\) Wiedząc że \(\displaystyle{ |AB|=a |AA'|=b}\)

Wszystko pięknie ładnie, ale nie wiem jak naznaczyć tę odległosć, poobliczałem boki płaszczyzny wysokosc ale dalej nie wiem co zrobić. Prosze o pomoc, najlepiej o rysunek z zaznaczoną tą odległoscią i komentarzem do tego.
Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prostopadłoscian prawidłowy o podstawie kwadratu

Post autor: piasek101 »

E - ,,środek" podstawy ABCD

Szukasz wysokości trójkąta równoramiennego D'B'E (gdzie |D'E|=|EB'|) poprowadzonej z B'.

Wszystkie boki do wyznaczenia z Pitagorasa; szukaną odległość wyznaczysz z porównania pól podanego trójkąta liczonych dwoma sposobami (możesz obliczyć pole znając podstawę trójkąta i wysokość do niej prostopadłą).
motorglowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Prostopadłoscian prawidłowy o podstawie kwadratu

Post autor: motorglowa »

ponowiłabym prośbę o rysunek, bo jakiś cyrk mi wychodzi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prostopadłoscian prawidłowy o podstawie kwadratu

Post autor: piasek101 »

AU
AU
a01e15b1f3ac588b.gif (1.74 KiB) Przejrzano 50 razy
ODPOWIEDZ