oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prostego, którego postawą jest trójkąt
prostokątny, a przekątne ścian bocznych są równe 4, 5 i 6 cm.
graniastosłup prosty trójkątny, dane tylko przekątne ścian
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
graniastosłup prosty trójkątny, dane tylko przekątne ścian
Narysuj sobie ten graniastosłup, i oznacz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4 ^{2}=c ^{2}+b ^{2} \\
5 ^{2} =a ^{2} +c ^{2} \\
6 ^{2} = \sqrt{a ^{2} +b ^{2} } ^{2}+c ^{2} = a ^{2} +b ^{2}+c ^{2} \end{cases}}\)
Wystarczy rozwiązać ten układ równań, potem chyba sobie poradzisz.
- Dłuższą przyprostokątną trójkąta będącego podstawą jako a
Krótszą jako b
Przeciwprostokątną jako \(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2} +b ^{2} }}\)(chyba wiadomo skąd to się wzięło)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4 ^{2}=c ^{2}+b ^{2} \\
5 ^{2} =a ^{2} +c ^{2} \\
6 ^{2} = \sqrt{a ^{2} +b ^{2} } ^{2}+c ^{2} = a ^{2} +b ^{2}+c ^{2} \end{cases}}\)
Wystarczy rozwiązać ten układ równań, potem chyba sobie poradzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 31 mar 2008, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 9 razy
graniastosłup prosty trójkątny, dane tylko przekątne ścian
dzięki, wyprowadziłam podobny układ równań, ale teraz widzę, że z błędem.
[ Dodano: 27 Listopada 2008, 22:51 ]
po rozwiązaniu układu dostałam \(\displaystyle{ a =2 \sqrt{5}, b = \sqrt{11} , c= \sqrt{5}}\), ale przy liczeniu objętości i powierzchni powychodziły mi jakieś niesamowite liczby.
proszę jeszcze raz o pomoc
[ Dodano: 27 Listopada 2008, 22:51 ]
po rozwiązaniu układu dostałam \(\displaystyle{ a =2 \sqrt{5}, b = \sqrt{11} , c= \sqrt{5}}\), ale przy liczeniu objętości i powierzchni powychodziły mi jakieś niesamowite liczby.
proszę jeszcze raz o pomoc