pole pow.całkowitej prostopadłościnau= 376 cm kw. krawędzie pozostają w stosunku 3:4 : 5 oblicz objęctość prostopadłoscianu
akwarium , długość 80 cm
szerokośc 40, wysokość 50 cm, Ile litrów wody powinieno dolać aby poziom lustra wody znajdowal sie 10cm od górnej krawędzi akwarium
prostopadłościan i akwarium. Obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
prostopadłościan i akwarium. Obliczenia
1. skorzystaj z
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{3}{4}}\) oraz
\(\displaystyle{ \frac{b}{c} = \frac{4}{5}}\)
możesz wymnożyć "na krzyż" i podstawić do wzoru na Pc
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{3}{4}}\) oraz
\(\displaystyle{ \frac{b}{c} = \frac{4}{5}}\)
możesz wymnożyć "na krzyż" i podstawić do wzoru na Pc
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
prostopadłościan i akwarium. Obliczenia
Ale całe to coś na krzyż czyli a/b * 4/5 = b/c * 3/4 czy tak oddzielnie. Nie wiem jak mam to podstawic :S
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
prostopadłościan i akwarium. Obliczenia
zadanie pierwsze:
3x
5x
4x
2*3x*4x+2*3x*5x+2*4x*5x=376
94x=376
x=4
3x=12
5x=20
4x=16
zadanie drugie
jednostki zamieniamy na dm
V=8*4*4=128 dm^3 = 128 l
3x
5x
4x
2*3x*4x+2*3x*5x+2*4x*5x=376
94x=376
x=4
3x=12
5x=20
4x=16
zadanie drugie
jednostki zamieniamy na dm
V=8*4*4=128 dm^3 = 128 l