Pole całkowite graniastosłupa z trójkątem w podstawie...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
xx_sourlime
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Pole całkowite graniastosłupa z trójkątem w podstawie...

Post autor: xx_sourlime »

Jaki jest wzór żeby to obliczyć??

Trójkąt jest prostokątny...
Mam podane: przyprostokątne = 7 i 24; przecieprostokątna = 25. Ściany boczne to kwadraty...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole całkowite graniastosłupa z trójkątem w podstawie...

Post autor: piasek101 »

xx_sourlime pisze: Trójkąt jest prostokątny...
Mam podane: przyprostokątne = 7 i 24; przecieprostokątna = 25. Ściany boczne to kwadraty...
To dodajesz pole dwóch trójkątów prostokątnych i trzech (niejednakowych) kwadratów.

Niewypał - takiej bryły nie ma.

Prawdopodobnie jedna ze ścian bocznych ma być kwadratowa.
xx_sourlime
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Pole całkowite graniastosłupa z trójkątem w podstawie...

Post autor: xx_sourlime »

piasek101 pisze:
xx_sourlime pisze: Trójkąt jest prostokątny...
Mam podane: przyprostokątne = 7 i 24; przecieprostokątna = 25. Ściany boczne to kwadraty...
To dodajesz pole dwóch trójkątów prostokątnych i trzech (niejednakowych) kwadratów.

Niewypał - takiej bryły nie ma.

Prawdopodobnie jedna ze ścian bocznych ma być kwadratowa.
nie za bardzo rozumiem... :S MOze ja coś zle podalam... chwila
pole całkowite graniastosłupa prostego=?
podstawą jest trójkąt prostokatny o przyprostokątnych 7cm, 24cm, a największa sciana boczna jest kwadratem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole całkowite graniastosłupa z trójkątem w podstawie...

Post autor: piasek101 »

Jest tak jak myślałem.

Zatem :
dodajesz dwa pola trójkątów prostokątnych oraz kwadratu (o boku jak przeciwprostokątna) jak również dwóch (niejednakowych) prostokątów o bokach takich jak jedna przyprostokątna i przeciwprostokątna.
xx_sourlime
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Pole całkowite graniastosłupa z trójkątem w podstawie...

Post autor: xx_sourlime »

Wyszło tyle ile powinno... trudno bylo do zrozumienia, pewnie mam zly rysunek ale dzieki bardzo
ODPOWIEDZ