Ostrosłup, długość krawędzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Ostrosłup, długość krawędzi.
Podstawą ostrosłupa \(\displaystyle{ ABCS}\) jest trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ ABC}\) o boku długości \(\displaystyle{ 8}\). Punkt \(\displaystyle{ D}\) jest środkiem krawędzi \(\displaystyle{ AB}\), odcinek \(\displaystyle{ DS}\) jest wysokością ostrosłupa. Krawędzie \(\displaystyle{ AS}\) i \(\displaystyle{ BS}\) mają długość \(\displaystyle{ 7}\). Oblicz długość krawędzi \(\displaystyle{ CS}\) tego ostrosłupa.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Ostrosłup, długość krawędzi.
Wysokość |DS| jest równa:
\(\displaystyle{ |DS|=\sqrt{|AS|^2-|AD|^2} \iff |DS|=\sqrt{7^2-4^2}=\sqrt{33}}\)
Długość krawędzi CS:\(\displaystyle{ |CS|=\sqrt{DS|^2+|CD|^2}}\), gdzie CD wysokość podstawy, zatem \(\displaystyle{ |CD|=4\sqrt{3}}\), stąd mamy
\(\displaystyle{ |CS|=\sqrt{(\sqrt{33})^2+(4\sqrt{3})^2}=\sqrt{33+48}=9}\)
\(\displaystyle{ |DS|=\sqrt{|AS|^2-|AD|^2} \iff |DS|=\sqrt{7^2-4^2}=\sqrt{33}}\)
Długość krawędzi CS:\(\displaystyle{ |CS|=\sqrt{DS|^2+|CD|^2}}\), gdzie CD wysokość podstawy, zatem \(\displaystyle{ |CD|=4\sqrt{3}}\), stąd mamy
\(\displaystyle{ |CS|=\sqrt{(\sqrt{33})^2+(4\sqrt{3})^2}=\sqrt{33+48}=9}\)