sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

sześcian

Post autor: kuchcik08 »

Sześcian o krawędzi a przecięto plaszczyzną zawierającą przekatną jednej ze scian sześcianu i środki dwóch prostopadłych krawędzi przeciwległej ściany. Wyznacz długości przekątnych otrzymanego przekroju.

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

sześcian

Post autor: Sherlock »

Przekrojem jest trapez o dłuższej podstawie \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\), krótszej podstawie \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) i ramionach \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{5} }{2}}\), dalej chyba wiadomo (narysuj przekątne w trapezie, wysokości...)
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

sześcian

Post autor: kuchcik08 »

a skad jest ta długośc ramion? ze pierw. z 5?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

sześcian

Post autor: Sherlock »

Zrób sobie rysunek i zwróć uwagę, że ramię trapezu to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

sześcian

Post autor: kuchcik08 »

ok dzieki
ODPOWIEDZ