Bryły obrotowe- zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Bryły obrotowe- zadanie

Post autor: adaxada »

Tworząca stożka o długości 12 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego stożka. Z góry dzięki za obliczenie tego zadania
agnieszka0997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 lis 2008, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: GJ
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Bryły obrotowe- zadanie

Post autor: agnieszka0997 »

\(\displaystyle{ l=12}\)

\(\displaystyle{ 2h=12/ :2}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)

\(\displaystyle{ Tw. Pitagorasa:}\)

\(\displaystyle{ 6^{2}+r^{2}=12^{2}}\)
\(\displaystyle{ 36+r^{2}=144}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=108}\)
\(\displaystyle{ y=6 \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^{2} h}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi (6\sqrt{3} )^{2} 6=216\pi [cm^{3}]}\)

\(\displaystyle{ Pb=\pi r l}\)
\(\displaystyle{ Pb=\pi 6 \sqrt{3} 12=72 \sqrt{3} \pi [cm^{2}]}\)

Mam nadzieje ze dobrze... w razie czego napisz...
ODPOWIEDZ