Izba lekcyjna......

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ramzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Izba lekcyjna......

Post autor: ramzi »

Izba lekcyjna ma 12 m długosci , szerokosc jest o 7 m mniejsza a wysokosc stanowi 25 % długosci . Oblicz masę powietrza w tej izbie jesli gestosc powietrza równa sie 1 ,29 g/dm �
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Izba lekcyjna......

Post autor: ariadna »

długość - 12m=120 dm
szerokość - 5m=50 dm
wysokośc-12m*0,25=3m=30 dm
V=120*50*30=180000 \(\displaystyle{ dm^{3}}\)
d=1,29 \(\displaystyle{ \frac{g}{dm^{3}}}\)
m=d*V=232200g=232,2 kg
ramzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Izba lekcyjna......

Post autor: ramzi »

ok. Wielkie dzieki. Pozdrawiem

P.S
jak bys mógl kuknąc na pozostale moje zadanka.
ODPOWIEDZ