graniastoslup
graniastoslup
Podstawą graniastosupa prostego jest romb którego boki maja długosc \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)3 a kąt rozwart rombu 120 (stopni) . Oblicz objętosc tego graniastosupa wiedząc ze jego pole powierzchni całkowitej wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{348}}\) 3 cm �
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 lis 2005, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Pomógł: 2 razy
graniastoslup
a - dlugosc boku rombu, V obj Pc- pole calkowite powierzchni bocznej , ψ -120 kat rozwarty rombu
Pole powierzchnu bocznej to pole podstawy+ pole4 trojkatow bocznych czyli
1)Pc=a*hr+4*ht*a*1/2 gdzie hr to wysokosc rombu hr=a*sin(60°)= a*pierw(3)/2
ht to wysokosc trojkata zwiazana z wysokoscia ostroslupu nastepujaco( zg z tw Pitagorasa)
2) H^2+(a/2)^2=ht^2
ze wzoru 1) policz ht ,z 2) oblicz H a objetos V to
V=1/3*H*Pp gdzie Pp to pole podstawy czyli wzor a*hr
Pole powierzchnu bocznej to pole podstawy+ pole4 trojkatow bocznych czyli
1)Pc=a*hr+4*ht*a*1/2 gdzie hr to wysokosc rombu hr=a*sin(60°)= a*pierw(3)/2
ht to wysokosc trojkata zwiazana z wysokoscia ostroslupu nastepujaco( zg z tw Pitagorasa)
2) H^2+(a/2)^2=ht^2
ze wzoru 1) policz ht ,z 2) oblicz H a objetos V to
V=1/3*H*Pp gdzie Pp to pole podstawy czyli wzor a*hr