zadanie z ostrosłupem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ramzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

zadanie z ostrosłupem

Post autor: ramzi »

1. ostrosłup prawidłowy trójkatny o krawędzi podstawy 16 cm przecięto płaszczyzna równoległą do podstawy i dzielącą wysokosci w stosunku 2:3 licząc od wierzchołka. Oblicz pole otrzymanego przekroj.
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

zadanie z ostrosłupem

Post autor: soliter »

Otrzymany górny ostrosłup prawidłowy trójkątny jest podobny do wyjściowego ostrosłupa w sklali \(\displaystyle{ \frac{2}{2+3}=\frac{2}{5}}\). Podstawy owych ostrosłupów również są podobne w tej skali, a jako że obracamy się w drugim wymiarze, to ich stosunek wynosi \(\displaystyle{ (\frac{2}{5})^2}\). POzostaje Ci teraz tylko ułożyć odpowiednią proporcję.
ramzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

zadanie z ostrosłupem

Post autor: ramzi »

tu moze byc problem byl bym bardzo wdzieczny o dalsza pomoc
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

zadanie z ostrosłupem

Post autor: soliter »

\(\displaystyle{ (\frac{2}{5})^2=\frac{(16cm)^2\cdot \sqrt{3}}{4\cdot P_i}}\)
Przy czym \(\displaystyle{ P_i}\) oznacza pole interesującego nas przekroju.
ramzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

zadanie z ostrosłupem

Post autor: ramzi »

a skad sie wziol ten pierwiastek \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)???

[ Dodano: Pon Lis 21, 2005 10:21 pm ]
czli Pi=\(\displaystyle{ \frac{64*\frac{\sqrt{3}}{4}}{25}}\)
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

zadanie z ostrosłupem

Post autor: soliter »

Ze wzoru na pole trójkąta równobocznego.
ramzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

zadanie z ostrosłupem

Post autor: ramzi »

a nie zle policzylem a wiec po ponownych obliczeniach pole powino wynies Pi=16*25\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)

Moze ktos to sprawdzic???
P.s
ile to jest 25 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)

[ Dodano: Pon Lis 21, 2005 11:31 pm ]
JAK TO JEST ZLE TO SIE PODAJE MUSI MI KTOS DALEJ TO ZROBIC :(:(
ODPOWIEDZ