Objętość i pole pow. sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ostikali
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 lis 2008, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

Objętość i pole pow. sześcianu

Post autor: ostikali »

Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej sześcianu o krawędzi długości 8cm.
proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 6 lis 2008, o 19:22 przez ostikali, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Objętość i pole pow. sześcianu

Post autor: Gacuteek »

pole

\(\displaystyle{ 8cm 8cm 6=384cm ^{2}}\)

objętośc

\(\displaystyle{ (8cm )^{3} =512cm ^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2008, o 16:37 przez Gacuteek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
msx100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 51 razy

Objętość i pole pow. sześcianu

Post autor: msx100 »

\(\displaystyle{ Pc = 6 a^2 = 6 8^2 = 384 (cm^2) \\
V = a^3 = 8^3 = 512 (cm^3)}\)
ODPOWIEDZ