Cięciwa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 21 razy

Cięciwa

Post autor: smokpysio66 »

Mając dane równanie okręgu i równanie prostej zawierającej cięciwę tego okręgu :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2+4x -2y-20=0 \\ x+y-6=0 \end{cases}}\)

oblicz długość cięciwy ...
Awatar użytkownika
anibod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sulejówek
Pomógł: 58 razy

Cięciwa

Post autor: anibod »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2+4x-2y-20=0 \\ x+y-6=0 \end{cases}}\)
Rozwiązujesz ten układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2+4x-2y-20=0 \\ x=6-y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (6-y)^2+y^2+4(6-y)-2y-20=0}\)
\(\displaystyle{ y^2-9y+20=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1,\sqrt{\Delta}=1}\)
\(\displaystyle{ y_1=5, y_2=4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\ y=5 \end{cases} \begin{cases} x=2\\ y=4 \end{cases}}\)
Współrzędne pkt. przecięcia prostej z okręgiem:
A=(1,5), B=(2,4)

Zatem dł. cięciwy AB wyznaczasz ze wzoru \(\displaystyle{ \left| AB\right| =\sqrt{(x_2-x_1)^2+(y_2-y_1)^2} ft| AB\right| =\sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ