Objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 lis 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 3 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: Lela »

Podstawą graniastosłupa jest trapez o podstawach \(\displaystyle{ 5cm , 7cm}\)i wysokości\(\displaystyle{ 3cm}\).Wysokość graniastosłupa wynosi \(\displaystyle{ 8\sqrt{3}}\).Oblicz objętość tego graniastosłupa?
Czy wynik to \(\displaystyle{ V=288\sqrt{3}cm^3}\)?
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Objętość graniastosłupa

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ V=PpH \\
Pp=\frac{1}{2}(5+7)\cdot 3=18 \\
H=8\sqrt{3}}\)


Czyli: \(\displaystyle{ V=18\cdot 8\sqrt{3}=144\sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ