Pole powierzchni prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 lis 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 3 razy

Pole powierzchni prostopadłościanu

Post autor: Lela »

Długości boków podstawy prostopadłościanu wynoszą 8cm na 6cm. Przekątna tego prostopadłościanu nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole powierzchni tego prostopadłościanu.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Pole powierzchni prostopadłościanu

Post autor: miki999 »

Z Pitagorasa obliczamy przekątną podstawy:
\(\displaystyle{ d^{2}=8^{2}+6^{2}\ \ d=10}\)

Teraz już mamy ekierkę- trojkąt o kątach 60, 30 i 90 stopni:
od razu możemy napisać, że wysokość wynosi \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}}\).
Lela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 lis 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 3 razy

Pole powierzchni prostopadłościanu

Post autor: Lela »

czy pole powierzchni powinno wyjsc \(\displaystyle{ Pc=96+280\sqrt{3}cm^2}\)
flusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2007, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin/Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Pole powierzchni prostopadłościanu

Post autor: flusia »

\(\displaystyle{ P _{pc} = 2*8*6+2*8*10 \sqrt{3}+2*6*10 \sqrt{3}=96+280 \sqrt{3}}\) czyli ma wyjść dokładnie tak.
ODPOWIEDZ