Objętość stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kwasimir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2005, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował: 3 razy

Objętość stożka

Post autor: kwasimir »

Puchar w kształcie stożka napełniono "do połowy" (jak na rysunku). Czy to naprawdę połowa objętości pucharu?Jaka to część?

Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Objętość stożka

Post autor: Comma »

Objetość pucharu jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot r^2 \cdot h}\), a ilość wina zajmuje stożek o objetości \(\displaystyle{ \frac {1}{3}\cdot (\frac {1}{2}r)^2 \cdot \frac{1}{2}h}\). Stosunek ilości płynu do objetości kieliszka wynosi więc 1/8

Zrezsztą mozna nie bawić się we wzory. Wystarczy stwierdzić, ze ostrosłupy sa podobne, a skala podobieństwa wynosi 1/2. A wiadomo, że stosunek objętości jest równy sześcianowi skali.
ODPOWIEDZ