Mam problem z obliczeniem boków i wysokości prostopadłościanu gdy mam daną tylko jego objętość:
\(\displaystyle{ V=111 cm^{3}}\)
Jak się za to zabrać?
Dana jest tylko V - prostopadałościan
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Dana jest tylko V - prostopadałościan
Nie da się policzyć wymiarów tego prostopadłościanu, za mało danych, chyba, że jest to sześcian.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Dana jest tylko V - prostopadałościan
W tym zadaniu dokładnie chodzi o to..
Prostopadłościan o podstawach ABCD i \(\displaystyle{ A_{1}B_{1}C_{1}D_{1}}\), ma objętość 111 \(\displaystyle{ cm^{3}}\). Rozpatrzmy ostrosłup o podstawie ABCD i wierzchołku S, należącym do prostokąta \(\displaystyle{ A_{1}B_{1}C_{1}D_{1}}\). Oblicz obj. tego ostrosłupa.
I rysunek do zadania:
Prostopadłościan o podstawach ABCD i \(\displaystyle{ A_{1}B_{1}C_{1}D_{1}}\), ma objętość 111 \(\displaystyle{ cm^{3}}\). Rozpatrzmy ostrosłup o podstawie ABCD i wierzchołku S, należącym do prostokąta \(\displaystyle{ A_{1}B_{1}C_{1}D_{1}}\). Oblicz obj. tego ostrosłupa.
I rysunek do zadania:
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Dana jest tylko V - prostopadałościan
A no to trzeba było od razu napisać, że chodzi o objętość ostrosłupa wpisanego w ten sześcian. Zaraz napiszę rozwiązanie
[ Dodano: 29 Października 2008, 20:09 ]
Objętość ostrosłupa będzie równa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) objętości prostopadłościanu, czyli \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot 111=...}\)
[ Dodano: 29 Października 2008, 20:09 ]
Objętość ostrosłupa będzie równa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) objętości prostopadłościanu, czyli \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot 111=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dana jest tylko V - prostopadałościan
To tylko ,,przejęzyczenie" - to dowolny prostopadłościan.
To jest prawdą nawet dla dowolnego graniastosłupa i ostrosłupa - których podstawy i wysokości są jednakowe.Grzegorz t pisze: Objętość ostrosłupa będzie równa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) objętości prostopadłościanu, czyli \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot 111=...}\)