Proszę o pomoc w zadaniach
1) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły obrotowej powstałej przez obrót trójkąta równobocznego o boku 5cm dookoła jednego z boku.
2) Oblicz objętość kuli wpisanej w walec o objętości 54(pi)
Bardzo dziękuje i pozdrawiam.
Dwa zadania z brył.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Dwa zadania z brył.
1)
Powstaną Ci dwa stożki o promieniu równym wysokości trójkąta. Wysokość stożka to połowa boku
wysokość trójkata(promień) wynosi
\(\displaystyle{ h=5 \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wysokość stożka ( połowa boku) to 2,5
Tworząca (bok) to 5
Masz wszystkie dane więc obwód to 2xobód jednego stożka
Pole całkowite to 2xpole boczne stożka
Powstaną Ci dwa stożki o promieniu równym wysokości trójkąta. Wysokość stożka to połowa boku
wysokość trójkata(promień) wynosi
\(\displaystyle{ h=5 \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wysokość stożka ( połowa boku) to 2,5
Tworząca (bok) to 5
Masz wszystkie dane więc obwód to 2xobód jednego stożka
Pole całkowite to 2xpole boczne stożka
- anibod
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
Dwa zadania z brył.
Jeżeli kula jest wpisana w walec to przekrój walca musi być kwadratem. Zatem \(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^2 h = 2 \pi r^3}\), \(\displaystyle{ 54\pi=2 \pi r^3 r=3}\)
Promień okręgu w podstawie walca jest też promieniem kuli wpisanej w ten walec zatem
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3 V=36 \pi}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^2 h = 2 \pi r^3}\), \(\displaystyle{ 54\pi=2 \pi r^3 r=3}\)
Promień okręgu w podstawie walca jest też promieniem kuli wpisanej w ten walec zatem
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3 V=36 \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 09:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Dwa zadania z brył.
Czy w zadaniu 1) wyszło Pc= 37,5pi +12,5pierwiastek z trzech pi , V=18,75pierwiastek z trzech pi
Jak nie to proszę o napisanie jak to obliczyc bo cos chyba nie tak wychodzi dziekuje
Jak nie to proszę o napisanie jak to obliczyc bo cos chyba nie tak wychodzi dziekuje