Trapez prostokątny obraca się wokół boku, tworzącego z podstawami kąty proste. Podstawy trapezu mają długość odpowiednio \(\displaystyle{ 10\mbox{ cm}}\) i \(\displaystyle{ 7\mbox{ cm}}\). Pole trapezu wynosi \(\displaystyle{ 68 \mbox{ cm}^{2}}\) . Oblicz objętość otrzymanej bryły obrotowej.
Dzięki! ;D
Trapez -> bryła obrotowa
- mimicus90
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 25 paź 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
Trapez -> bryła obrotowa
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, o 19:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Trapez -> bryła obrotowa
W wyniku obrotu otrzymamy stożek ścięty
Wzór na objętość stożka ściętego:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi h(R^2+Rr+r^2)}\)
Oblicz wysokośc trapezu
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h}\) , \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) masz dane , pole też więc wylicz wysokośc.
Do objętośc potrzebne CI tylko \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ R}\) to nic innego jak \(\displaystyle{ a=10\mbox{ cm}}\)
\(\displaystyle{ r}\) to \(\displaystyle{ b=7\mbox{ cm}}\)
Bo obracasz wokół wysokości więc dł. podstaw wyznaczają okręgi o długości odpowiednio \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) .
Masz już wszystkie dane więc szybko obliczysz
Wzór na objętość stożka ściętego:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi h(R^2+Rr+r^2)}\)
Oblicz wysokośc trapezu
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h}\) , \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) masz dane , pole też więc wylicz wysokośc.
Do objętośc potrzebne CI tylko \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ R}\) to nic innego jak \(\displaystyle{ a=10\mbox{ cm}}\)
\(\displaystyle{ r}\) to \(\displaystyle{ b=7\mbox{ cm}}\)
Bo obracasz wokół wysokości więc dł. podstaw wyznaczają okręgi o długości odpowiednio \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) .
Masz już wszystkie dane więc szybko obliczysz
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, o 19:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Trapez -> bryła obrotowa
Siema
Czy ktoś zna wzór na objętość trapezu??? .
Bym był bardzo wdzięczny .
Czy ktoś zna wzór na objętość trapezu??? .
Bym był bardzo wdzięczny .