Małe zadanko ze steremeri

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ortiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 wrz 2005, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Złotoryja

Małe zadanko ze steremeri

Post autor: ortiz »

Mam takie zadanko i zdaje mi sie że brakuje jakieś danej !!

Oblicz Pc i V Prostopadłosicianu mająć dane :
Przekątna Graniastosłupa wynosi 10
Przekątna Podstawy wynici 6 ??
Może ktoś to zrobić i wytłumczyć przy okazji ??
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

Małe zadanko ze steremeri

Post autor: Sulik »

Brakuje. Wiemy tylko że wysokość prostopadłościanu jest równa 8. Takie długości przekątnych mają na przykład prostopadłościany z podstawami o wymiarach: a=b=\(\displaystyle{ 3\sqrt2}\) albo a=\(\displaystyle{ 4\sqrt2}\), b=2, które mają różne pola powierzchni i różne objętości
ortiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 wrz 2005, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Złotoryja

Małe zadanko ze steremeri

Post autor: ortiz »

tyle to ja też obliczyłem z Pitagorasa a skad wziaść "a" oraz "b" ??
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

Małe zadanko ze steremeri

Post autor: Sulik »

Brakuje danych, więc nie weźmiesz. W takiej sytuacji jak przedstawiłeś a i b mogą być dowolne, aby tylko przekątna podstwy miała długość 6.
ODPOWIEDZ