Zadanie brzmi tak:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym długość boku podstawy ma \(\displaystyle{ 9cm}\), a wysokość \(\displaystyle{ 9\sqrt{2} cm}\).
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ a=9 \\
P_p=81 \\
V=\frac{1}{3}\cdot P_p\cdot H
V=243\sqrt{2}}\)
I teraz jak obliczyc Pole powierzchni całkowitej?
Dzieki za pomoc
obliczyć pole powierzchni całkowitej w ostrosłupie
- anibod
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
obliczyć pole powierzchni całkowitej w ostrosłupie
\(\displaystyle{ P_c=P_p+P_b, P_b=4\cdot \frac{1}{2}a h_b=2ah_b}\) , \(\displaystyle{ h_b}\) -wysokość ściany bocznej graniastosłupa
Z tw Pitagorasa wyznaczasz dł. wysokości ściany bocznej \(\displaystyle{ H^{2}+(\frac{a}{2})^{2}=h_b^{2}}\) wystarczy zrobić odpowiedni rysunek
Z tw Pitagorasa wyznaczasz dł. wysokości ściany bocznej \(\displaystyle{ H^{2}+(\frac{a}{2})^{2}=h_b^{2}}\) wystarczy zrobić odpowiedni rysunek