Graniastosłup - zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pxone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 paź 2008, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa
Podziękował: 4 razy

Graniastosłup - zadanie

Post autor: pxone »

Podstawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach dł. 6cm , 10cm, 14cm. Krawędź boczna długości 8cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt pi/3. Oblicz objętość tego graniastosłupa.

Dziękuje za pomoc
radzioo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 paź 2007, o 08:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ropczyce

Graniastosłup - zadanie

Post autor: radzioo »

1. obliczasz wysokosc graniastosłupa - właściwości trójkąta o miarach kąta 30,60,90 stopni (pi/3 = 60stopni). więc H = 4pierwiastki z 3
2. Obliczasz pole trójkąta, najszybciej ze wzoru herona. więc Pp=15pierwiastkow z 3
3. Obliczasz objętość V= H x PP = 180cm3
ODPOWIEDZ