Ostrosłup prawidłowy czworokatny
- skradacz
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Obrońca miast i wsi
Ostrosłup prawidłowy czworokatny
Witam mam problem z tym zadaniem: Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 5 cm, a jego pole powierzchni bocznej wynosi 70 cm^2.Oblicz obwód podstawy tego ostrosłupa
- anibod
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokatny
\(\displaystyle{ h=5}\) , \(\displaystyle{ P_{b}=4 a h = 70 a=3,5}\)
Obwód podstawy
\(\displaystyle{ O_{p}=4a=4\cdot 3,5=14}\)
Obwód podstawy
\(\displaystyle{ O_{p}=4a=4\cdot 3,5=14}\)