W projekcie muszę obliczyć objętość stożka skoszonego, niestety nie mogę znaleźć żadnego wzoru
Proszę o pomoc
Stożek Skoszony
- Aramil
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 8 wrz 2005, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowhere
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Stożek Skoszony
Niewiem czy dobrze mówie
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\Pi(r^{2}+rr'+r'^{2})h}\)
gdzie r, r' - promienie podstaw h - wysokość
jak by coś było nie tak to niech ktoś mnie poprawi
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\Pi(r^{2}+rr'+r'^{2})h}\)
gdzie r, r' - promienie podstaw h - wysokość
jak by coś było nie tak to niech ktoś mnie poprawi
Stożek Skoszony
To na pewno nie ma byc stozek sciety.
Mam napisac program w jezyku C++ korzystający z klas. Klasą bazową jest stożek. Pierwsza klasa pochodna jest stożek ścięty natomiast 2 klasa pochodną jest stożek skoszony.
Działania jakie mam wykonywać to odejmowanie i dodawanie tych figur (jakies sugestie ??), a semantyka to objętość.
Wg. mnie stożek skoszony to stożek powstały po przęcięciu ale mogę się mylić. Niestety żadnego wzoru na objętość nie podano.
Mam napisac program w jezyku C++ korzystający z klas. Klasą bazową jest stożek. Pierwsza klasa pochodna jest stożek ścięty natomiast 2 klasa pochodną jest stożek skoszony.
Działania jakie mam wykonywać to odejmowanie i dodawanie tych figur (jakies sugestie ??), a semantyka to objętość.
Wg. mnie stożek skoszony to stożek powstały po przęcięciu ale mogę się mylić. Niestety żadnego wzoru na objętość nie podano.
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Stożek Skoszony
Aby obliczyć objętość stożka skoszonego, liczymy objętość dużego stożka
i odejmujemy objętość części odciętej. Możemy na nią popatrzeć, jak na
stożek pochylony, którego podstawą jest elipsa, a wysokością odległość
wierzchołka od płaszczyzny cięcia .
Należy zatem wyliczyć półosie tej elipsy i ową wysokość.
A objętość jak zawsze \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) pola podstawy razy wysokość.
PS.
Dokładnie to jest tak: powierzchnia stożka jest przecięta płaszczyzną, a na
przecięciu otrzymujemy krzywą stożkową ( w tym przypadku elipsę).