zadanko o walcu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
g4l4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rojca

zadanko o walcu

Post autor: g4l4 »

suma pol powierzchni obu podstaw puszki w ksztalcie walca wynosi 60cm^2 i stanowi 25% jego powierzchni calkowitej.Ile wynosi objetosc puszki?
prosze Was o pomoc z gory THX

Umieszczaj tematy w odpowiednich działach - olazola
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

zadanko o walcu

Post autor: abrasax »

\(\displaystyle{ 2P_p=60}\)
\(\displaystyle{ P_p= \pi r^2}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi r^2 =60}\)
wyliczasz z tego r

\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_b=4*60}\)
\(\displaystyle{ 60+2 \pi r H=4*60}\)
wstawiasz obliczone r i wyliczasz H - wysokość walca
na koniec - objętość walca
\(\displaystyle{ V=P_p*H=30*H}\)
ODPOWIEDZ