Oblicz cosinus kąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Oblicz cosinus kąta

Post autor: prs613 »

Krawędź podstawy i wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają długości 2a. Oblicz cosinus kąta dwuściennego między sąsiednimi ścianami bocznymi. Sporządź rysunek pomocniczy i zaznacz na nim wymieniony w zadaniu kąt dwuścienny.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Oblicz cosinus kąta

Post autor: Grzegorz t »

\(\displaystyle{ l}\) - długość krawędzi bocznej
\(\displaystyle{ s}\) - przekątna podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - długość wysokości ściany bocznej
\(\displaystyle{ h_1}\) - długość drugiej wysokości ściany bocznej

Z tw. Pitagorasa\(\displaystyle{ l= \sqrt{(2a)^2+a^2} =a \sqrt{5}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 2a\cdot 2a= \frac{}{2}\cdot a \sqrt{5}\cdot h_1 h_1= \frac{4 \sqrt{5}a }{5}}\)

Teraz z tw. cosinusów dla tr. o bokach \(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{5}a }{5},\frac{4 \sqrt{5}a }{5}, 2a \sqrt{2}}\) wyliczysz wartość cosinusa kata z zadania
pozdrawiam...
DarKone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 30 lis 2009, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Oblicz cosinus kąta

Post autor: DarKone »

Mam pytanie:)
skąd to się wzięło -> \(\displaystyle{ l= \sqrt{(2a)^2+a^2} =a \sqrt{5}}\)
z którego trójkąta?
ODPOWIEDZ