Objętość ostrosłupa i stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Broker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 paź 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 8 razy

Objętość ostrosłupa i stożka

Post autor: Broker »

Do trzechściennego ostrosłupa prawidłowego, którego podstawa jest równa \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} cm}\), a ściana boczna z podstawą tworzy kąt \(\displaystyle{ 60}\) stopni, wpisany został stożek. Oblicz stosunek objętości ostrosłupa a stożka
xkxuxmxexkx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 paź 2008, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Objętość ostrosłupa i stożka

Post autor: xkxuxmxexkx »

wyznacz wysokość podstawy,potem \(\displaystyle{ tg60 = \frac{H}{ \frac{h}{3} }}\)
jednoczesnie 1/3 h to Twoje R podsatwy stożka, H już sobie wyznaczyłes wczesniej wiec tylko podstaw i policz
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, o 23:37 przez xkxuxmxexkx, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ