Ostroslup prawidlowy
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niewiem Sam
- Podziękował: 27 razy
Ostroslup prawidlowy
Powierzchnia boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest 6 razy wieksza od powierzchni podstawy, Oblicz cosinus kata miedzy krawedzia boczna i plaszczyzna podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Ostroslup prawidlowy
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy ostrosłupa
\(\displaystyle{ l}\) krawędź boczna ostrosłupa
\(\displaystyle{ h}\) - wysokośc ściany bocznej ostrosłupa
Z zadania:
\(\displaystyle{ 3\cdot \frac{1}{2}\cdot a\cdot h=6\cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} h=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{(a \sqrt{3})^2+( \frac{a}{2})^2 }= \frac{1}{2}a \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \frac{2}{3}\cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}}{ \frac{1}{2}a \sqrt{13}}=...= \frac{2 \sqrt{39} }{39}}\)
\(\displaystyle{ l}\) krawędź boczna ostrosłupa
\(\displaystyle{ h}\) - wysokośc ściany bocznej ostrosłupa
Z zadania:
\(\displaystyle{ 3\cdot \frac{1}{2}\cdot a\cdot h=6\cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} h=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{(a \sqrt{3})^2+( \frac{a}{2})^2 }= \frac{1}{2}a \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \frac{2}{3}\cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}}{ \frac{1}{2}a \sqrt{13}}=...= \frac{2 \sqrt{39} }{39}}\)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Ostroslup prawidlowy
Z treści zadania wynika, że \(\displaystyle{ 3\cdot \frac{1}{2}ah=6\cdot \frac{a^2\sqrt{3}}{4} \iff h=a\sqrt{3}}\), zatem krawędź boczna (k) jest równa \(\displaystyle{ k=\sqrt{h^2+(\frac{a}{2})^2} k=\frac{a\sqrt{13}}{2}}\).
A więc cosinus kąta między krawędzią boczną, a płaszczyzną podstawy jest równy:
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\frac{2}{3}\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}}{k} \iff cos\alpha=\frac{2\sqrt{3}}{3\sqrt{13}}}\)
A więc cosinus kąta między krawędzią boczną, a płaszczyzną podstawy jest równy:
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\frac{2}{3}\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}}{k} \iff cos\alpha=\frac{2\sqrt{3}}{3\sqrt{13}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 17 wrz 2008, o 16:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 1 raz
Ostroslup prawidlowy
czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie leży środek kuli w którą jest wpisany ostrosłup prawidłowy trójkatny??