przekątna prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

przekątna prostopadłościanu

Post autor: marek12 »

Długości przekatnych ścian wynoszą \(\displaystyle{ |XZ|= \sqrt{55} ,|XY|=8,|YZ|=9}\). Jaka jest długość ma przekątna prostopadłościanu AX?
frej

przekątna prostopadłościanu

Post autor: frej »

Wystarczy zapisać tw. Pitagorasa dla ścian bocznych, a potem skorzystać ze wzoru na przekątną prostopadłościanu.
ODPOWIEDZ