Zad1 Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 20, a cos kąta między tworzącą stożka a podstawą jest równy 2/3. Wyznacz objętość stożka.
Zad2 Pole pow. bocznej stożka jest równe 50pi a tworząca jest dłuższa od promienia podstawy o 5. Wyznacz objętość stożka
Zad3. Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości H i kącie przy podstawie alfa. Wyznacz objętość ostrosłupa.
Zad4 W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna, jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa równym 60*. Krawędź boczna ma długość b=2 sqrt{21} Wyznacz objętość tego ostrosłupa
Zad5 W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Odległosć środka wysokosci od wierzchołka podstawy jest równa d. Wyznacz dł. krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
Wiem że sporo zadań ale będe bardzo wdzięczy za rozwiązanie którego kolwiek.. A jeśli ktoś wie jak rozwiązać wszystkie to bardzo proszę o odpowiedzi.
Stożek i ostrosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 45 razy
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Stożek i ostrosłup
5.
z f. trygonometrycznych \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{d} \iff x=cos\alpha d}\), gdzie x to połowa przekatnej podstawy, zatem \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}a\sqrt{2} \iff \frac{1}{2}a\sqrt{2}=cos\alpha d \iff a=d\sqrt{2}cos\alpha}\)
z f. trygonometrycznych \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{d} \iff x=cos\alpha d}\), gdzie x to połowa przekatnej podstawy, zatem \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}a\sqrt{2} \iff \frac{1}{2}a\sqrt{2}=cos\alpha d \iff a=d\sqrt{2}cos\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 45 razy
Stożek i ostrosłup
Ja nic nie rozumie z tego kodu.. jak to odczytać?Justka pisze:5.
z f. trygonometrycznych \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{d} \iff x=cos\alpha d}\), gdzie x to połowa przekatnej podstawy, zatem \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}a\sqrt{2} \iff \frac{1}{2}a\sqrt{2}=cos\alpha d \iff a=d\sqrt{2}cos\alpha}\)