Witam! Mam do rozwiazania nastepujace zadania:(
1 zadanie
Oblicz pole powierzchni calkowitej i objętość graniastoslupa trójkątnego prawidlowego,w ktorym wysokość wynosi 7,a przekątna ściany bocznej 25.
2 zadanie;
Oblicz pole powierzchni calkowitej i objętość ostroslupa prawidlowego czworokątnego,w którym krawędz podstawy wynosi 18,a wysokość ostrosłupa 40.
3 zadanie;
Oblicz pole powierzchni calkowitej i objętość graniastoslupa o prostokątnej podstawie w ktorej krawedz podstawy wynosi 16 przekatna podstawy wynosi 10 a wysokosc 10.
dziekuje za wszelkie odpowiedzi
2 zadania z graniastosłupami i jedno z ostroslupem
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heaven
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
2 zadania z graniastosłupami i jedno z ostroslupem
2.
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} P _{p} H V = 4320}\)
wysokość ściany bocznej można obliczyć z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ h ^{2} = H ^{2} + ( \frac{1}{2}a) ^{2} h = 41}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = P _{p} + 4P _{b} P _{c} = 1800}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} P _{p} H V = 4320}\)
wysokość ściany bocznej można obliczyć z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ h ^{2} = H ^{2} + ( \frac{1}{2}a) ^{2} h = 41}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = P _{p} + 4P _{b} P _{c} = 1800}\)
- anibod
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
2 zadania z graniastosłupami i jedno z ostroslupem
1.
\(\displaystyle{ H=7, \ d=25}\), a- krawędź podstawy;
Z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ H^{2}+a^{2}=d^{2} a=24}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}=144\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} H = 144 \sqrt{3} 7 = 1008\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{c} =2\cdot P_{p} +P_{b} = 2 144\sqrt{3} + 3 24 7 = 288\sqrt{3}+504 =72(4\sqrt{3}+7)}\)
\(\displaystyle{ H=7, \ d=25}\), a- krawędź podstawy;
Z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ H^{2}+a^{2}=d^{2} a=24}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}=144\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} H = 144 \sqrt{3} 7 = 1008\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{c} =2\cdot P_{p} +P_{b} = 2 144\sqrt{3} + 3 24 7 = 288\sqrt{3}+504 =72(4\sqrt{3}+7)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heaven
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania z graniastosłupami i jedno z ostroslupem
a to 3 zadanie mam rozumiec ze jest to prostopadlościan mam podana krawedz podtawy i przekatna . zeby policzyc bok b w podstawie to musze skorzystac z tw pitagorasa????
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heaven
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania z graniastosłupami i jedno z ostroslupem
ale jak policze to wychodzi liczba ujemna:(
bok a=16, przekatna podstawy c =10, H=10
z tw pitagorasta suma przyprostokatnych = przeciwprostaktnej
a^2+b^2 = c^2
256 + b^2 = 100
b^2 = 100 - 256
b^2 = -156 liczba ujemna???
chyba cos zle licze:(
bok a=16, przekatna podstawy c =10, H=10
z tw pitagorasta suma przyprostokatnych = przeciwprostaktnej
a^2+b^2 = c^2
256 + b^2 = 100
b^2 = 100 - 256
b^2 = -156 liczba ujemna???
chyba cos zle licze:(