O ile procent zwiększyła się objętośc balonu
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
O ile procent zwiększyła się objętośc balonu
Kulisty balon dopełniono gazem i wówczas jego powierzchnia zwiększyła się o 69% w stosunku do stanu poprzedniego. O ile procent zwiększyła się objętość balonu?
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
O ile procent zwiększyła się objętośc balonu
r- promień najpierw
R- później
\(\displaystyle{ P _{1}=4\pi r ^{2}
P _{2}=6,76\pi r ^{2}
R= \sqrt{1,69r ^{2} }=1,3r}\)
\(\displaystyle{ V _{1}= \frac{4}{3}\pi r ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V _{2}= \frac{4}{3}\pi R ^{3}=2,929(3)\pi r ^{3}}\)
Dalej już łatwo.
ps. Mam nadzieję, że dobrze przepisałam z kartki.
R- później
\(\displaystyle{ P _{1}=4\pi r ^{2}
P _{2}=6,76\pi r ^{2}
R= \sqrt{1,69r ^{2} }=1,3r}\)
\(\displaystyle{ V _{1}= \frac{4}{3}\pi r ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V _{2}= \frac{4}{3}\pi R ^{3}=2,929(3)\pi r ^{3}}\)
Dalej już łatwo.
ps. Mam nadzieję, że dobrze przepisałam z kartki.