Witam serdecznie,
ja poległem na rozwiązywaniu poniższego zadania domowego, pewnie dlatego, że pojawiły się tam literki
Jeżeli ktoś mógłby pokazać jak to rozwiązać to byłbym wdzięczny
Romb o kącie ostrym 2 \(\displaystyle{ \alpha}\) i dłuższej przekątnej o długości \(\displaystyle{ d_1}\), obraca się wokół krótszej przekątnej. Obicz:
długość drugiej przekątnej rombu
objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
Z góry wielkie dzięki :*
Romb jako podstawa stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Romb jako podstawa stożka
krótsza przekątna rombu \(\displaystyle{ d_2=d_1\cdot tg\alpha}\)
W drugim przypadku powstaną dwa stożki identyczne zresztą o promieniu \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}d_1}\) i wysokości \(\displaystyle{ H=\frac{1}{2}d_2}\), tworząca stożka będzie równa długości boku rombu, czyli \(\displaystyle{ l=a=\frac{\frac{1}{2}d_1}{cos\alpha}}\) popodstawiać to wszystko pod odpowiednie wzory na pole pow. całkowitej i obj. stożka...
W drugim przypadku powstaną dwa stożki identyczne zresztą o promieniu \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}d_1}\) i wysokości \(\displaystyle{ H=\frac{1}{2}d_2}\), tworząca stożka będzie równa długości boku rombu, czyli \(\displaystyle{ l=a=\frac{\frac{1}{2}d_1}{cos\alpha}}\) popodstawiać to wszystko pod odpowiednie wzory na pole pow. całkowitej i obj. stożka...