Treść zadania: Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu
jest półkolem o promieniu 12 cm. Podstawa te-
go stożka jest kołem o promieniu
Prawidłowa odpowiedź: 6 cm
Ma ktoś jakieś pomysły?
Promień podstawy stożka
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Promień podstawy stożka
Łuk półkola o promieniu r=12 jest obwodem podstawy stożka, która jest kołem o szukanym promieniu, zatem:
\(\displaystyle{ l=2\pi R}\)
No to liczymy
\(\displaystyle{ l=\frac{1}{2} 2\pi r=12\pi}\),
więc:
\(\displaystyle{ 2\pi R=12 \pi \iff R=6}\)
Odp. 6.
\(\displaystyle{ l=2\pi R}\)
No to liczymy
\(\displaystyle{ l=\frac{1}{2} 2\pi r=12\pi}\),
więc:
\(\displaystyle{ 2\pi R=12 \pi \iff R=6}\)
Odp. 6.
Promień podstawy stożka
Dziękuję za szybką odpowiedź Więcej takich jak Ty ludzi na świecie i będzie on piękniejszy. Ogromne dzięki raz jeszcze.