Pole powierzchni całkowitej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Liker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 11:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica

Pole powierzchni całkowitej

Post autor: Liker »

Oblicz pole powierzchni całkowitej walca o promieniu podstawy r=4 cm, jeśli pole jego przekroju osiowego jest równe \(\displaystyle{ 40^{}}\) \(\displaystyle{ cm^{2}}\).
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Pole powierzchni całkowitej

Post autor: smigol »

Liker pisze:Oblicz pole powierzchni całkowitej walca o promieniu podstawy r=4 cm, jeśli pole jego przekroju osiowego jest równe \(\displaystyle{ 40^{}}\) \(\displaystyle{ cm^{2}}\).
Pole przekroju osiowego:
\(\displaystyle{ 2r H = P _{po}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{P _{po}}{2r}}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = H 2 \pi r + 2\pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = \frac{P _{po}\cdot 2 \pi r}{2r} + 2\pi r ^{2}}\)
ODPOWIEDZ