proszę o pomoc.
1.) Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej dł. 5.
2.)oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowegosześciokątnego, w którym krawędź boczna o dł. 1 jest nachylona do podstawy pod katem 45 stopni.
graniastosłup/ostrosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
graniastosłup/ostrosłup
ad 1.
h-wysokosc
a-dlugosc boku kwadratu
wiemy ze pole powierzchni tego graniastosłupa to suma pol dwóch podstaw które są kwadratami i pol czterech sciana pocznych. z zadania znamy wysokosc i przekątna.
wiemy ze przekatna kwadratu(podstawy) mozna wyrazić wzorem \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) wiec \(\displaystyle{ a\sqrt{2}=5}\) wiec, po uniewymiernieniu \(\displaystyle{ a=\frac{5\sqrt{2}}{2}}\) teraz łatwo policzymy pole całkowite
\(\displaystyle{ P_{c}=2*a^{2}+4*a*h}\)
h-wysokosc
a-dlugosc boku kwadratu
wiemy ze pole powierzchni tego graniastosłupa to suma pol dwóch podstaw które są kwadratami i pol czterech sciana pocznych. z zadania znamy wysokosc i przekątna.
wiemy ze przekatna kwadratu(podstawy) mozna wyrazić wzorem \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) wiec \(\displaystyle{ a\sqrt{2}=5}\) wiec, po uniewymiernieniu \(\displaystyle{ a=\frac{5\sqrt{2}}{2}}\) teraz łatwo policzymy pole całkowite
\(\displaystyle{ P_{c}=2*a^{2}+4*a*h}\)