zadanie z prostopadłościanem.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
zadanie z prostopadłościanem.
Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. z drutu o długości 8 m chcemy zbudować model prostopadłościanu którego podstawa jest prospokątem o stosunku długości boków 2:1. Jakie wymiary powinnien mieć ten prostopadłościan aby jego objętość była najwięjsza?
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
zadanie z prostopadłościanem.
Wydaje mi się, że mnóstwo podobnych zadań było już robionych na forum.
Niech a,b,c będą długościami odpowiednio dwóch boków podstawy i wysokości prostopadłościanu.
Wiemy, że 4a+4b+4c=8 m. oraz, że 2a=b.
a+b+c=2
3a+c=2
Mamy funkcje \(\displaystyle{ f(x)=2a^2(2-3a)}\)
Wystarczy policzyć jej maksimum.
\(\displaystyle{ f(a)=-6a^3+4a^2}\)
\(\displaystyle{ f'(a)=-18a^2+8a=2a(-9a+4)}\)
Czyli \(\displaystyle{ a=\frac{4}{9}}\)
Reszte już łatwo policzyć ...
Niech a,b,c będą długościami odpowiednio dwóch boków podstawy i wysokości prostopadłościanu.
Wiemy, że 4a+4b+4c=8 m. oraz, że 2a=b.
a+b+c=2
3a+c=2
Mamy funkcje \(\displaystyle{ f(x)=2a^2(2-3a)}\)
Wystarczy policzyć jej maksimum.
\(\displaystyle{ f(a)=-6a^3+4a^2}\)
\(\displaystyle{ f'(a)=-18a^2+8a=2a(-9a+4)}\)
Czyli \(\displaystyle{ a=\frac{4}{9}}\)
Reszte już łatwo policzyć ...
Ostatnio zmieniony 1 lis 2005, o 19:19 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
zadanie z prostopadłościanem.
Wiemy, że a+b+c=2 oraz, że 2a=b. Podstawiasz i masz:
a+2a+c=2 czyli c=2-3a.
Wiemy, że objętość wyraza się wzorem: \(\displaystyle{ V=a\cdot b\cdot c}\) (pole podstawy razy wysokość).
Podstawiasz sobie do tego wzoru b i c i masz: \(\displaystyle{ V=2a\cdot a\cdot (2-3a)}\)
Czyli \(\displaystyle{ V=-6a^3+4a^2}\) Niech V będzie funkcją f(a). Liczysz jej pochodną aby znaleźć maksimum.
\(\displaystyle{ f'(a)=a(-18a+8)}\)
Zatem
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{9}}\)
Sorki za mały błąd w zadaniu. Poprawiłem ...
a+2a+c=2 czyli c=2-3a.
Wiemy, że objętość wyraza się wzorem: \(\displaystyle{ V=a\cdot b\cdot c}\) (pole podstawy razy wysokość).
Podstawiasz sobie do tego wzoru b i c i masz: \(\displaystyle{ V=2a\cdot a\cdot (2-3a)}\)
Czyli \(\displaystyle{ V=-6a^3+4a^2}\) Niech V będzie funkcją f(a). Liczysz jej pochodną aby znaleźć maksimum.
\(\displaystyle{ f'(a)=a(-18a+8)}\)
Zatem
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{9}}\)
Sorki za mały błąd w zadaniu. Poprawiłem ...