Krawędź podstawy ostrosłupa sześciokątnego prawidłowego ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\) a krawędź boczna jest o 2 razy dłuższa. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Przeczytaj regulamin i zacznij od razu się do niego stosować.
Następnym razem wątek może wylądować w koszu.
Szemek
objętość ostrosłupa
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
objętość ostrosłupa
Czyli jest o 2 dłuższa, czy może 2 razy dłuższa? To dość istotne...Skoti pisze:krawędź boczna jest o 2 razy dłuższa
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
objętość ostrosłupa
Zauważ, że w podstawie mamy sześciokąt, który składa się z 6 trójkącików równobocznych o krawędzi \(\displaystyle{ a=2 \sqrt{2}}\).
Krawędź boczna ostrosłupa: \(\displaystyle{ b=2a=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
Zauważ trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dł. a i H oraz przeciwprostokątnej dł. b.
Z tw. Pitagorasa wyliczysz dł. H:
\(\displaystyle{ H^2+a^2=b^2 H=2 \sqrt{6}}\)
Objętość wyliczymy ze wzoru: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_p H= \frac{1}{3} 6 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H}\)
Wystarczy podstawić wyliczone wartości.
Krawędź boczna ostrosłupa: \(\displaystyle{ b=2a=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
Zauważ trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dł. a i H oraz przeciwprostokątnej dł. b.
Z tw. Pitagorasa wyliczysz dł. H:
\(\displaystyle{ H^2+a^2=b^2 H=2 \sqrt{6}}\)
Objętość wyliczymy ze wzoru: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_p H= \frac{1}{3} 6 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H}\)
Wystarczy podstawić wyliczone wartości.