Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mały

Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ

Post autor: mały »

Długośc przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm, a długość przekątnej podstawy 2 pierwiastki z 2 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa

czekam na rozwiązanie jest ono mi potrzebe na pracę kontrolną
filiptarski

Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ

Post autor: filiptarski »

Granistoslup prawidlowy czyli w podstawie ma kwadrat. Przekatna kwadratu ma wzor a pierwiastkow z 2. Zatem a=2. Z trojkata prostego ktorego przeciwprostokatna jest przekatna graniastoslupa a jedna z przyprostokatnych przekatna podstawy z twierdzenia pitagorasa wyliczysz h graniastoslupa. V = a kwadrat x h, a Pc = 2 a kwadrat + 4ah.
Agnieszka

Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ

Post autor: Agnieszka »

czyli 2 x pierwiastek z 2 = 2xa kwadrat
co dalej?
Gość

Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ

Post autor: Gość »

Witam.
Poniższy rysunek cos wam przedstawi -
Wg. mojego toku.
iza

Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ

Post autor: iza »

Anonymous pisze:Poniższy rysunek cos wam przedstawi -
niestety, ten rysunek nie jest dobry
anonim

Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ

Post autor: anonim »

Hey!
Oto moje wyliczenia:
Wysokość graniastosłupa to | 8^2-2pier z 2^2=h^2
Czyli wyjdzie h^2=64-8=56 teraz h to sie rowna pierwiastek z 56 a to jest rowne 2 pierwiastki z 14
V= Pp razy h = 4 razy 2 pier z 14 = 8 pier z 14
Pc = 2Pp + Pb = 2 razy 4 + 4razy 2 pier z 14 = 8(1 + 2pier z 14)
Koniec zadania.
ODPOWIEDZ