Wnętrze kieliszka ma kształt stożka, którego kąt rozwarcia ma miarę 120 a tworząca jest długości 7. Sprawdź czy można wlać do tego kieliszka 150ml płynu
krztałt
Szemek
Wnętrze kieliszka
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wnętrze kieliszka
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, o 21:52 przez kugelsicher, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Wnętrze kieliszka
z tw. cosinusów
d-średnica
\(\displaystyle{ d ^{2} =7 ^{2} +7 ^{2} -2 7 7 cos 120}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} =98-98 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} =49}\)
\(\displaystyle{ d=7}\)
\(\displaystyle{ d=2r}\)
\(\displaystyle{ r=3,5}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} +H ^{2} =l ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 12.25+H ^{2} =49}\)
\(\displaystyle{ H 6}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r ^{2} H}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} 3,14 12.25 6}\)
\(\displaystyle{ V=76,93}\)
Czyli pewnie nie mozna
Coć powinny być jdnostki do tego zadania
d-średnica
\(\displaystyle{ d ^{2} =7 ^{2} +7 ^{2} -2 7 7 cos 120}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} =98-98 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} =49}\)
\(\displaystyle{ d=7}\)
\(\displaystyle{ d=2r}\)
\(\displaystyle{ r=3,5}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} +H ^{2} =l ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 12.25+H ^{2} =49}\)
\(\displaystyle{ H 6}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r ^{2} H}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} 3,14 12.25 6}\)
\(\displaystyle{ V=76,93}\)
Czyli pewnie nie mozna
Coć powinny być jdnostki do tego zadania