Graniastosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
linke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 1 raz

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: linke »

Elo

znowu mam problem ze zrobieniem zadania domowego ;/ proszę o pomoc

Długość krawędzi podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 10 cm. Przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem którego sinus jest równy 0,6. Oblicz objętość graniastosłupa i długość jego przekątnej. *

Z góry wielkie dzięki

*jakbyście mogli to wytłumaczyć jak debilowi to byłbym wdzięczny
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008, o 19:46 przez linke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: Wicio »

Przekątna jest nachylona do krawędzi podstawy czy po prostu do podstawy, bo jak do krawędzi to spooooro liczenia ;/ [/latex]
linke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 1 raz

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: linke »

na szczescie do płaszczyzny
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: smigol »

linke pisze:Elo

znowu mam problem ze zrobieniem zadania domowego ;/ proszę o pomoc

Długość krawędzi podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 10 cm. Przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem którego sinus jest równy 0,6. Oblicz objętość graniastosłupa i długość jego przekątnej. *

Z góry wielkie dzięki

*jakbyście mogli to wytłumaczyć jak debilowi to byłbym wdzięczny
czemu twierdzisz, ze jesteś debilem??
to tak, narysuj graniastosłup, narysuj przekątna graniastosłupa i ściany bocznej.
kat zawarty pomiędzy krawędzią podstawy a przekątną ściany bocznej jest katem prostym.
jeżeli sinus kąta pomiędzy przekątna graniastoslupa a krawedzia podstawy rowna sie 0,6, to z jedynki trygonometrycznej mozemy obliczyc, ze cosinus tego kata jest rowny: 0,8.
cosinus bedzie to stosunek przekatnej graniastoslupa do krawedzi bocznej, z tym obliczeniem przekatnej graniastoslupa mysle ze sobie poradzisz
jesli znamy teraz dlugosc przekatnej graniastoslupa to mozemy obliczyc dlugosc przekatnej sciany bocznej, korzystajac z tego, ze znamy wartosc sinusa (czyli w naszym przypadku stosunku przekatnej sciany bocznej do przekatnej graniastoslupa) jak obliczysz ta przekatna sciany bocznej, to z Pitagorasa liczysz wysokosc graniastoslupa,a pozniej objetosc.
mam nadzieje, ze mnie zrozumiales

ehhh... się rozpisałem, a okazuje się, że wcale niepotrzebnie ;||

w takim razie jeżeli znasz wartość sinusa kąta zawartego pomiędzy płaszczyzną podstawy,a przekątną, to:
1. Oblicz długość przekątnej podstawy (z twierdzenia pitagorasa)
2. cosinus tego kąta jest równy 0,8 (dlaczego? wcześniej napisałem ) więc oblicz długość przekątnej graniastosłupa
3. Teraz możesz obliczyć wysokość graniastosłupa, korzystając z funkcji tryg - sinus.
4. możesz już liczyć objętość

wyniki:
d- długość podstawy (wolę działać na literkach )
c- przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ c= \frac{d \sqrt{2} }{cos }}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{d ^{3} \sqrt{2} sin }{cos }}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008, o 20:00 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: Wicio »

Coś chyba jest nie tak [/latex]
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: smigol »

Wicio pisze:Coś chyba jest nie tak [/latex]
w moim rozwiązaniu??
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: Wicio »

smigol pisze:

cosinus bedzie to stosunek przekatnej graniastoslupa do krawedzi bocznej,
Chyba coś Ci się pomyliło, raczej na pewno
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: smigol »

Wicio pisze:
smigol pisze:

cosinus bedzie to stosunek przekatnej graniastoslupa do krawedzi bocznej,
Chyba coś Ci się pomyliło, raczej na pewno
no na pewno, juz nie wiedzialem co pisze sie tak rozpisalem najwidoczniej to co napisalem to by byl secans xD
powinno byc, ze cosinus to bedzie stosunek krawedzi bocznej do przekatnej graniastoslupa
ale i tak tamto rozwiazanie jest niepotrzebne xD
linke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 1 raz

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: linke »

to jak to ma być zrobione ?

bo w sumie to się pogubiłem. niestety ;/
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: smigol »

1. Oblicz długość przekątnej podstawy (z twierdzenia pitagorasa)
2. cosinus tego kąta jest równy 0,8 (dlaczego? wcześniej napisałem ) więc oblicz długość przekątnej graniastosłupa
3. Teraz możesz obliczyć wysokość graniastosłupa, korzystając z funkcji tryg - sinus.
4. możesz już liczyć objętość

wyniki:
d- długość podstawy (wolę działać na literkach )
c- przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ c= \frac{d \sqrt{2} }{cos }}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{d ^{3} \sqrt{2} sin }{cos }}\)
ODPOWIEDZ