Objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Liker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 11:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica

Objętość ostrosłupa

Post autor: Liker »

Prostopadłościan o podstawach ABCD i A'B'C'D' ma objętość \(\displaystyle{ 111^{}}\) \(\displaystyle{ cm^{3}}\). Rozpatrzmy ostrosłup o podstawie ABCD i wierzchołku S, należącym do prostokąta A'B'C'D'. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: smigol »

Liker pisze:Prostopadłościan o podstawach ABCD i A'B'C'D' ma objętość \(\displaystyle{ 111^{}}\) \(\displaystyle{ cm^{3}}\). Rozpatrzmy ostrosłup o podstawie ABCD i wierzchołku S, należącym do prostokąta A'B'C'D'. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
\(\displaystyle{ V _{prostopadloscianu}=P _{p} \cdot H =111}\)
\(\displaystyle{ V _{pstroslupa}= \frac{P _{p} \cdot H}{3} = \frac{111}{3} = 37}\)
ODPOWIEDZ