Mam problem z zadaniem. Zadanie brzmi:
Pole powierzchni bocznej otsrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 4 razy większe od pola podstawy. Krawędź podstawy ma długość 6cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Trudne zadanie - otsrosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Trudne zadanie - otsrosłup
Pole powierzchni jednej sciany jest rowne polu podstawy. na podstawie tego wysokosc sciany bocznej ostroslupa wynosi 12. Z tw. Pitagorasa liczymy wysokosc ostroslupa
\(\displaystyle{ 3^{2}+h^{2}=12^{2}}\)
z tego liczymy H i wstawiamy do wzoru na objetosc ostroslupa.
\(\displaystyle{ V=1/3 Pp*H}\)
\(\displaystyle{ 3^{2}+h^{2}=12^{2}}\)
z tego liczymy H i wstawiamy do wzoru na objetosc ostroslupa.
\(\displaystyle{ V=1/3 Pp*H}\)