Treść zadania brzmi:
Oblicz wysokość czworścianu foremnego o krawędzi długości 12.
Prosiłbym o szybką odpowiedż. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Zadanie z ostrosłupem.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Zadanie z ostrosłupem.
Jest na to prosty wzor ktory latwo mozna znalezc na wiki, ale i tak napisze jak do tego dojsc.
wysokosc jednej sciany czworoscianu wynoxi \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ h=6\sqrt{3}}\)
potrzebujemy znalezc odleglosc srodka tej sciany do ktoregos z boków (przyjmijmy jako x)
\(\displaystyle{ x=1/3h}\) \(\displaystyle{ x=2\sqrt{3}}\)
i wykorzystujac twierdzenie Pitagorasa liczymy wysokosc czworoscianu
\(\displaystyle{ (2\sqrt{3})^{2} + H^{2}=(6\sqrt{3})^{2}}\)
\(\displaystyle{ H=4\sqrt{6}}\)
wysokosc jednej sciany czworoscianu wynoxi \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ h=6\sqrt{3}}\)
potrzebujemy znalezc odleglosc srodka tej sciany do ktoregos z boków (przyjmijmy jako x)
\(\displaystyle{ x=1/3h}\) \(\displaystyle{ x=2\sqrt{3}}\)
i wykorzystujac twierdzenie Pitagorasa liczymy wysokosc czworoscianu
\(\displaystyle{ (2\sqrt{3})^{2} + H^{2}=(6\sqrt{3})^{2}}\)
\(\displaystyle{ H=4\sqrt{6}}\)